Developing Community-Based Interventions to Promote Healthy Breakfast Culture
DOI:
https://doi.org/10.59188/eduvest.v4i3.1085Keywords:
Intervention, Society, Culture, Healthy BreakfastAbstract
Breakfast is an important part of a healthy lifestyle. However, there are still many individuals who skip breakfast or do not have a healthy breakfast culture. This habit can have a negative impact on long-term health, especially in children and teenagers who are still growing. The aim of this research is to develop a community-based intervention that is effective in increasing the culture of healthy breakfast among the community. This research uses a qualitative approach. The data collection technique in this research is literature study. The data that has been collected is then analyzed in three stages, namely data reduction, data presentation and drawing conclusions. The research results show that intervention by effective community-based health promotion workers can increase the culture of healthy breakfasts. Implementation of this intervention development can be done in various ways, including education about the importance of a healthy breakfast, demonstrations on how to make a healthy breakfast, training of health cadres to become educational agents and motivators for the community, collaboration with schools and workplaces to provide healthy breakfast foods, promotion of healthy breakfasts. through social media and communities.
References
Aryadi, I., Ariawati, K., & Suwarba, I. (2019). Hubungan antara Kebiasaan Sarapan dengan Tingkat Memori pada Siswa Sekolah Dasar Negeri di Kota Denpasar. Media Penelitian Dan Pengembangan Kesehatan, 29(3), 197–204.
Astriani, L., Afra, T., Zahra, F., & Azahra, S. (2022). EDUKASI KATAKAN YES UNTUK SARAPAN SEHAT MELALUI PROGRAM BREAKFAST FOR FANTASTICS (BFF) DAY. Prosiding Seminar Nasional Pengabdian Masyarakat LPPM UMJ, 1(1).
Burhannuddin, B., Karta, I. W., & Bekti, H. S. (2023). Edukasi PHBS Dengan Media Edukomik Dalam Upaya Meningkatkan Budaya Hidup Sehat Pada Anak Asuh Rumah BCC (Bali Caring Comunity) Desa Besakih, Kabupaten Karangasem. Jurnal Pengabmas Masyarakat Sehat, 5(2), 1–10.
Dianah, R., Dila, S., Maudina, A. Z., Bimantoro, A. E., & Wicaksono, I. (2022). PENYULUHAN PENTINGNYA SARAPAN SEHAT DAN BERGIZI PADA MASA PANDEMI COVID-19 DI SMAN 2 TASIKMALAYA. MINDA BAHARU, 6(1), 80–90.
Gebang, A. A., Prasetiyo, B., Sylvia, D., Tambunan, H., Adnyana, I. M. D. M., Mamondol, M. R., Darwin, M., Vianitati, P., Sormin, S. A., & Nurhayati, Y. (2022). Metode penelitian pendekatan kuantitatif.
Gemily, S. C., Aruben, R., & Suyatno, S. (2017). Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Kebiasaan Dan Kualitas Sarapan Siswa Kelas V Di Sdn Sendangmulyo 04 Kecamatan Tembalang, Semarang Tahun 2015. Jurnal Kesehatan Masyarakat, 3(3), 246–256.
Indika, D., & Aprilia, A. M. (2017). Penerapan Promosi Kesehatan untuk Mengubah Perilaku Kesehatan Masyarakat (Studi Kasus: Rumah Sakit Cicendo). Jurnal Logistik Bisnis, 7(1), 3–11.
Keumalasari, K., Hasballah, K., & Imran, I. (2017). Promosi Kesehatan Cuci Tangan Dan Jajanan Sehat Terhadap Pengetahuan Dan Sikap Siswa. Jurnal Ilmu Keperawatan, 5(1), 1–11.
Nita, M. H. D. (2016). Hubungan sumbangan energi sarapan pagi dan sosial budaya gizi dengan status gizi anak sekolah dasar di Pulau Semau Kabupaten Kupang. UNS (Sebelas Maret University).
Noviyanti, R. D., & Kusudaryati, D. P. D. (2018). Hubungan kebiasaan sarapan pagi dengan prestasi belajar siswa SD muhammadiyah program khusus Surakarta. Profesi (Profesional Islam): Media Publikasi Penelitian, 16(1), 72–77.
Nurdianna, F. (2017). Pelaksanaan Promosi Kesehatan Di Rumah Sakit Universitas Airlangga Surabaya. Jurnal Promkes, 5(2), 217–231.
Nurlinawati, N., Oktarina, Y., & Yuliana, Y. (2019). Promosi kesehatan tentang pentingnya sarapan pagi bernutrisi bagi agregate anak sekolah di SDN 205 Kota Jambi. Medical Dedication (Medic): Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat FKIK UNJA, 2(1), 17–20.
Prasetyo, T. J., Nuraeni, I., Wati, E. K., & Rizqiawan, A. (2020). Pengaruh Edukasi Sarapan Sehat terhadap Pengetahuan dan Sikap Anak Sekolah Dasar di Purwokerto. Jurnal Pangan Kesehatan Dan Gizi Universitas Binawan, 1(1), 18–25.
Purnawinadi, I. G., & Lotulung, C. V. (2020). Kebiasaan sarapan dan konsentrasi belajar mahasiswa. Nutrix Journal, 4(1), 31–38.
Putra, A., Syafira, D. N., Maulyda, S., Afandi, A., & Wahyuni, S. (2018). Kebiasaan sarapan pada mahasiswa aktif. HIGEIA (Journal of Public Health Research and Development), 2(4), 577–586.
Rachmawati, W. C. (2019). Promosi kesehatan dan ilmu perilaku. Malang: Wineka Media.
Rafika, R., Astuty, P., & Setyowati, S. (2018). Hubungan Kebiasan Sarapan Pagi Dengan Konsentrasi Pada Remaja. Biomed Science, 6(2), 26–35.
RINALDHI, I. A. R. I. (n.d.). Pengaruh Sosial Budaya Masyarakat Terhadap Kesehatan.
Salangka, A. R. (2023). Pengawasan Bagi Badan Penyelenggara Jaminan Sosial (Bpjs) Kesehatan Dilihat Dari Hukum Administrasi Negara. Lex Privatum, 12(3).
Setiawan, R., Iryanti, I., & Muryati, M. (2020). Efektivitas Media Edukasi Audio-visual dan Booklet terhadap Pengetahuan Premenopause, Efikasi Diri dan Stres pada Wanita Premenopause di Kota Bandung. Perilaku Dan Promosi Kesehatan: Indonesian Journal of Health Promotion and Behavior, 2(1), 1–8.
Setyabudi, R. G. (2017). Analisis Strategi Promosi Kesehatan dalam Rangka Meningkatkan Kesadaran Hidup Sehat oleh Rumah Sakit Jiwa Daerah Dr. RM. Soedjarwadi Provinsi Jawa Tengah.
Suraya, S., Apriyani, S. S., Larasaty, D., Indraswari, D., Lusiana, E., & Anna, G. T. (2019). “SARAPAN YUKS” PENTINGNYA SARAPAN PAGI BAGI ANAK-ANAK. Jurnal Bakti Masyarakat Indonesia, 2(1).
Syahroni, M. H. A., Astuti, N., Indrawati, V., & Ismawati, R. (2021). Faktor-faktor yang mempengaruhi kebiasaan makan anak usia prasekolah (4–6 Tahun) ditinjau dari capaian gizi seimbang. Jurnal Tata Boga, 10(1), 12–22.
Verdiana, L., & Muniroh, L. (2018). Kebiasaan Sarapan Berhubungan Dengan Konsentrasi Belajar Pada Siswa Sdn Sukoharjo I Malang. Media Gizi Indonesia, 12(1), 14.
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Fitri Nur Fadhillah
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.